Вітаємо з Масляною
Великий піст, який передує православному святу Великодня, розпочинається на наступний день після Масниці. Саме тому «масляний тиждень» називають ще і підготовкою до 40-денного посту.
Масляний тиждень воістину народне торжество зустрічі весни. Перед тим, як
увійти у Великий піст, люди прощаються із зимою, радіють першим погожим дням,
випікаючи традиційні млинці, і готуються до очищення душі і тіла.
Перед майбутнім постом в масляний тиждень панував достаток найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно булимлинці. Пекли їх на масляному тижні щодня, а особливо багато їх готували, починаючи з четверга.
Перед майбутнім постом в масляний тиждень панував достаток найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно булимлинці. Пекли їх на масляному тижні щодня, а особливо багато їх готували, починаючи з четверга.
Різноманітні рецепти млинців були таємницею кожної
господині і передавалися через покоління. У кожної газдині були свої фірмові
інгредієнти, але в основному, млинці пеклися на основі пшеничного, вівсяного
або кукурудзяного борошна. У тісто додавали різні продукти: вершки, масло,
яблука, ікру, гарбуз або картоплю.
До Вашої уваги самі звичайні млинці
Інгредієнти:
- молоко - 750 мл.
- дріжджі - 25 г (або 3 ч. ложки сухих)
- цукор - 2 ст. ложки
- яйце - 3 шт.
- вершкове масло - 100 г.
- борошно - 350-400 г.
- сіль - 0,5 ч. ложки.
Приготування:
У тепле (але не гаряче) молоко додати
дріжджі, цукор і половину борошна, перемішати. Поставити в тепле місце і дати
добре піднятися (опара повинна збільшитися про обсягом приблизно в два рази).
Тим часом відокремити білки від жовтків. Білки поставити в холодильник, а
жовтки розтерти з маслом. Додати в опару, що підійшла, перемішати, посолити,
всипати решту борошна - так, щоб тісто вийшло не дуже густим. Поставити в тепле
місце ще на 1 годину. За цей час тісто потрібно кілька разів перемішувати -
кожен раз, коли підніметься, і давати підніматися знову. В кінці додати збиті
білки. Якщо тісто дуже густе, можна долити трохи теплого молока.
Млинці випікати на гарячій сковороді, подавати зі сметаною або будь-якою начинкою.
Насолоджуйтесь найсмачнішими млинцями у нас в ресторані «Узвар»
Комментариев нет:
Отправить комментарий